Sok tapasztalatot szereztünk, ez is szükséges egy sikeresebb szezonhoz

Már több éves hagyomány, hogy klubunk honlapjának egy-egy félszezont követően Nyilas Elek a Tiszakécskei LC szakmai igazgatója értékeli a mögöttünk hagyott időszakot, s a jövő tekintetében is érdemi információkat oszt meg a szurkolóinkkal.

Hogyan értékelné az elmúlt bajnoki idényt?

Emlékezetes NB III-as szezon után vágtunk neki újra az NB II-es bajnokságnak. A célunk az volt, hogy megerősítsük a keretünket a komolyabb kihívásra. Az érkező labdarúgók minőségileg erősítést jelentettek számunkra. A labdarúgás statisztikáival foglalkozó szakemberek a keretünk erőssége alapján előzetesen a 9. hely környékére várták a csapatunkat a bajnoki mezőnyben. Ez után hidegzuhanyként ért bennünket a kezdeti gyenge szereplés. Váltanunk kellett. Először vezetőedzőt cseréltünk, majd a szakmai stábban is történtek személyi változások. Ezen változtatások hatására az őszi szezon harmadik harmadára kezdtünk úgy szerepelni, ahogyan az elvárható volt ettől a kerettől. Elmozdult a csapat a holtpontról, egyre több pontot szereztünk és lőtávolba kerültek a bennmaradó helyek.

A téli szünetre már úgy érkeztünk, hogy ha a tavaszi szezonra is fenn tudjuk tartani az ősz utolsó harmadában mutatott teljesítményünket, illetve minőségi labdarúgókat tudunk igazolni, akkor elérhetővé válhat számunkra a tetemes hátrány ledolgozása. Ennek érdekében minőségi labdarúgókat igazoltunk a téli átigazolási szezonban (Balázs Benjámin, Máté Zsolt, Kosznovszky Márk, Halasi Péter, Máté Zsolt és Marsa Levente).

Jó szívvel emlékezünk arra az időszakra, amikor folyamatosan jöttek a győzelmek. Mint később kiderült, ez a sikeres széria hozta meg a bennmaradást. Aztán a bajnokság végére kijött az egész éves nyomás okozta fáradtság a gárdán és újra a vártnál kevesebb pontot szereztünk. Mindezzel együtt: Ki gondolta volna az őszi 5 pontos időszak után, hogy végül a tiszakécskei labdarúgás új érájának legjobb eredményét érjük el a 13. helyezéssel?!

Rendkívül tanulságos év van mögöttünk. Sok tapasztalatot szereztünk és még többet tanultunk a történtekből. A jövőben azért dolgozunk, hogy egy eredményesebb, nyugodtabb évet zárjunk és lehetőség szerint mindenben lépjünk előre.

Hogyan alakulhat a játékoskeret a nyári átigazolási időszakban?

Vannak olyan labdarúgóink, akik élő szerződéssel rendelkeznek klubunkkal. Azokkal, akiknek lejár a szerződésük és szeretnénk, hogy maradjanak, velük tárgyalunk, csakúgy, mint az újonnan érkezőkkel. Akik biztosan távoznak: Gréczi Gábor, Pál András, Benke Áron, Csősz Richárd, Marsa Levente, kölcsönből visszatér előző klubjához Kovács Barnabás, Máté Zsolt és Kosznovszky Márk. Hozzáteszem, bízunk benne, hogy utóbbi két labdarúgó nem véglegesen hagyta el keretünket. Nagy öröm, hogy Balázs Benjámin, aki a sikeres tavaszi szereplés egyik kulcsfigurája volt és Kalmár Ferenc, házi gólkirályunk már hosszabbítottak klubunkkal. Új igazolást is bejelenthettünk már Winkler András személyében.

Az elmúlt év egyik legnagyobb pozitívuma, hogy 17 évesen bemutatkozhattak az NB II-ben a Lovas testvérek, Zsombor és Andor, saját nevelésű fiataljaink. Rájuk a jövőben is számítunk.

Hogyan alakul a nyári felkészülés?

A játékosokra a pihenő után két hetes különmunka vár a felkészülés elején, amit a szakmai stáb monitorozással követ nyomon, majd június 27-én megkezdődik a közös munka. Edzőmérkőzések és hazai edzőtábor vár a csapatra, aztán július 31-én megkezdődik az új bajnoki szezon.

Hogyan jellemezné jelenleg klubunk hátországát?

Az utánpótlás tekintetében 2015 óta folyamatosan fejlődik a klub. Nem szabad elfelejteni, hogy a kezdetekben mindössze 40 igazolt sportolója volt a TVSE labdarúgó szakosztályának. Egy felnőtt és egy utánpótlás csapat tartozott a szakosztályhoz, emellett egy centerpályával működött a labdarúgó szakosztály.

Büszkék lehetünk arra, hogy az első NB II-es szezonunk óta 4 db Bozsik Program csapatunk van (U7, U9, U11 és U13), 4 db fiú utánpótlás csapatunk (U14, U15, U17 és U19), 2 leány csapat (U16 és U19), egy felnőtt NB II-es és egy felnőtt megyei I-es csapat, összesen közel 180 igazolt sportolóval. Idén U16-os leány csapatunk is nagy sikert ért el, hiszen megnyerte a bajnokságot, ami rendkívüli előrelépés ahhoz képest, hogy 2018 előtt nem is volt női labdarúgócsapat a településen.

Rengeteg helyen azzal küzdenek országosan, hogy nincs elegendő gyermek, akik bekapcsolódnának az utánpótlássportba. Nekünk sincs könnyű dolgunk e téren, mégis sikeresen tudjuk utánpótlás csapataink létszámát fenntartani, köszönhetően az utánpótlásban dolgozó szakembereinknek, illetve a klub berkein belül más pozícióban dolgozó kollégáinknak.

Infrastrukturálisan is hatalmas a fejlődés: a fűthető centerpálya mellett, több füves edzőpálya, különböző méretű műfüves pályák, műfüves csarnok biztosítja a tökéletes körülményeket a munkához. Nagyon rég óta dolgozunk a labdarúgásban és találkoztunk már különböző klubmodellekkel, klubfilozófiákkal, de ami a tiszakécskei labdarúgáson belül pár év alatt szakmailag, személyi területen és infrastrukturálisan végbe ment, ahhoz más, sokkal nagyobb lélekszámú városoknak, nagyobb tradíciókkal rendelkező kluboknak évtizedekre volt szükség. Joggal lehetünk büszkék az eddig elvégzett munkára, hiszen a klubunk folyamatosan fejlődik, amiért nagyon sokat tesz a tulajdonos, a város és a klubunk összes dolgozója, sportolója.

TLC

(fotók forrása: TLC, Sipos Bence/Kécskei Krónika, bama.hu)