Kiegyensúlyozott tavaszi szereplés a cél

Klubunk honlapján már évek óta hagyomány, hogy egy-egy szezon végén Nyilas Elekkel, a Tiszakécskei LC szakmai igazgatójával beszélgetünk a mögöttünk hagyott időszak tapasztalatairól és a jövőbeni tervekről.

Hogyan értékeled a mögöttünk hagyott őszi szezont az NB II-es csapat szereplését illetően? Mennyire egyezett a gárda szereplése az előre kitűzött célokkal?

Az előző szezonban nagyon mélyről kellett felkapaszkodnunk, de egy jó periódusnak köszönhetően sikerült kivívnunk a bennmaradást. Nagyon sokat tanultunk abból a szezonból. Idén mindenképpen a stabil szereplést tűztük ki célul.  Olyan labdarúgókat igyekeztünk igazolni a keret megerősítésére, akik minőségileg magasabb szintet képviselnek, de továbbra is megfelelnek annak az értékrendnek, ami már évek óta jellemző a klubfilozófiánkra. Ez részben egy új mezsgye, amire ráléptünk, ennek tükrében az elvárásaink azok voltak, hogy egy jó és eredményes focit játszó csapatunk legyen. Az első tízben képzeltük el a csapatunkat, ami reális a keretünk értéke és a szakmai szempontok alapján. Mindezzel együtt nem ment zökkenőmentesen a régi és az új kerettagok összecsiszolódása. Rengeteg apró szakmai dolog vezetett oda, hogy még nem volt teljesen kiegyensúlyozott a csapatunk teljesítménye. Voltak olyan érkezők is, akik nem voltak játékban, amikor idekerültek, de mostanra ők is kezdik utolérni magukat.

Sajnos, a szezon közepe felé valami nem működött úgy a csapatnál, ahogy kellett volna. Ezért a változtatás mellett döntöttünk.  Annak ellenére, hogy továbbra is jó edzőnek tartom Visinka Edét. Ezt bizonyítja az is, hogy gyorsan kapott vezetőedzői felkérést egy NB II-es klubnál. A munkájához ezúton is sok sikert kívánunk neki!

Klausz László érkezése úgy tűnik jó hatással volt a csapatra. Remélem, hogy ez nemcsak az újdonság varázsa, hanem tényleg elindult egy olyan pozitív folyamat, amibe már tavaly a jó periódusunk idején belekóstoltunk. Talán rosszkor is jött számunkra, hogy időközben vége lett az őszi szezonnak.

Mennyire váltották be a hozzájuk fűzött reményeket az újonnan érkezők? Várható még változás a keretben?

Azok a labdarúgók, akik nem tudtak egyből a megfelelő szinten teljesíteni ide érkezésük előtt nem voltak játékban vagy kevesebbet edzettek sérülés vagy egyéb okok miatt. Egy működő gépezetbe kellett őket beilleszteni. Úgy gondolom, hogy Horváth Zoltán esetében ez rendbe jött idővel, Antal Botond a sérüléséig jól teljesített, Zamostny Balázs húzóemberré vált. Balajti Ádám idehozatala egyelőre nem úgy sikerült, ahogy azt vártuk.

Szeretnénk pár fiatal, sikeréhes labdarúgóval megerősíteni a keretünket. Kosznovszky Márk és Kovács Barnabás eligazolását megéreztük. A Lovas testvérek bár jól teljesítettek, de véleményem szerint további fejlődésükhöz szükség lenne nekik egy teljes évet eltölteni az NB III-ban, úgy hogy sztenderd kezdő játékosok. Természetesen továbbra is a TLC labdarúgói lennének, de az előrelépésüket szolgálná a kölcsönadás. Kiss Norbert egyre stabilabb formát nyújt, de ő sem volt a szezon során teljesen kiegyensúlyozott. Ha valaki közülük kidől sérülés vagy eltiltás miatt, szükséges lesz a pótlásuk. Klausz László vezetőedzővel úgy látjuk, hogy nagyon jó keretünk van, amit egy kisebb kozmetikázással még meg kell erősítenünk. Két-három személyi változást tervezünk.

A szakmai stábban lesz további változás?

Visinka Ede távozásakor Kitl József pályaedző maradt klubunknál. Úgy beszéltük meg vele és Klausz Lászlóval, hogy az őszi szezon végéig biztosan nálunk marad, aztán átértékeljük a továbbiakat. Végül Klausz László úgy döntött, hogy a folytatásban egy olyan másodedzővel dolgozna együtt, akit már ismer és korábban dolgozott együtt vele. Így Kitl József is távozik klubunktól, akinek mind szakmailag, mind a magánéletben sok sikert kívánunk. Több változás nem várható a szakmai stábban.

Hogyan alakul a csapat felkészülése?

A közös kezdés az január 4-én lesz, de előtte már kapnak egy kötelező, egyéni edzésprogramot a játékosok. Úgy kell megérkezniük, hogy rögtön a felkészülés második fázisába léphessenek. Január 11-étől 21-éig lesz lehetőségünk részt venni egy törökországi edzőtáborban. Ebben is lépünk előre, köszönhetően a tulajdonosi hátterünknek. Minőségi, külföldi első ligás csapatok ellen fogunk játszani az edzőtáborban. Úgy érkezünk majd haza, hogy egy hetünk lesz közvetlenül rákészülni az első bajnoki mérkőzésünkre.

Tartalmas és nehéz szezon áll előttünk, fel kell töltetni az akkumulátorokat!

Az utánpótlás terén mire vagy a legbüszkébb?

Az utánpótlás terén arra vagyok a legbüszkébb, hogy itt stabil a gyereklétszám, annak ellenére, hogy itt van a közelgő nagyvárosok elszívó ereje. Egy tizenegyezer fős település esetében a csoda kategória, hogy ilyen szép eredményeket érünk el időről-időre az utánpótlásban és ez az itt dolgozó kollégáink érdeme. Az a legnagyobb dicsősége a klubunknak, hogy rövid idő alatt az itt sportoló gyermekek létszámát megtízszereztük és ezzel párhuzamosan szép sikereket is elértünk a felnőtt labdarúgásban.

Mennyire vagy elégedett a klub berkeiben a ,,háttérben” folyó munkával?

A klub berkeiben minden szinten helyi kötődésű emberek dolgoznak, nagy lelkesedéssel és ambiciózusan. Ez egy tudatos dolog, hiszen ők lojálisak a klubhoz és jól ismerjük őket. Az ő fáradhatatlan munkájuk is elengedhetetlen a sikeres szerepléshez. Ezt ezúton is szeretném megköszönni nekik.  Mindez természetesen nem valósulhatna meg a tulajdonos úr támogatása nélkül. Stabil alapokon nyugvó klubnál dolgozhatunk, ami nagyon ritka és felettébb értékelhető a mai magyar labdarúgásban.

Itt ragadnám meg a lehetőséget és az ünnepek alkalmából szeretnék minden szimpatizánsunknak, tiszakécskei szurkolónak, illetve minden egyes a klubban és a klubbért dolgozó kollégának áldott békés karácsonyt és boldog új évet kívánni!

TLC

(mérkőzés képek forrása: Sipos Bence/Kécskei Krónika)